Natuurlijk vond ik het ook jammer dat de wedstrijden op zondag waren afgelast, maar aan de andere kant vond ik het ook helemaal niet erg voor een keertje. Heb nu een heerlijk dagje met het gezin en de hond in de sneeuw doorgebracht, dat maken we ook niet elke week mee in Nederland.
Maar stiekem zijn die wedstrijden met extreme weersomstandigheden de leukste. Of nou ja, de leukste… Ze blijven je in ieder geval goed bij. Bij Wim Jansen ook - die een keer bij de warming-up een ijsbal op zijn oog kreeg en meteen de wedstrijd moest missen, maar dat is weer een heel ander verhaal.
Zo kan ik me nog erg goed de bekerwedstrijd tegen NAC herinneren waar er een spontaan sneeuwballengevecht ontstond op de parterrevakken, fantastisch was dat. En nog een bekerwedstrijd, iets verser in het geheugen, tegen Willem II in 2018. Ik denk dat iedereen die daarbij was nu meteen weer de kou voelt in zijn of haar gezicht. Het hing erom of die wedstrijd werd afgelast, maar hij ging toch door. En waarom? Omdat de KNVB de regel hanteert dat de gevoelstemperatuur bij een wedstrijd niet onder de -15 graden Celsius mag komen. Volgens mij was het uiteindelijk zelfs kouder, maar goed; toen was al beslist dat de wedstrijd tóch doorging. Feyenoord trakteerde iedereen op een beker warme choco, er werden handenwarmertjes uitgedeeld die je in je handschoenen kon doen en uiteindelijk was het best gezellig. In ieder geval een wedstrijd die je altijd bijblijft.
De wedstrijd tegen FC Utrecht die op het allerlaatst niet doorging, was óók weer niet goed, want die had eerder afgelast moeten worden. Supporters waren uren onderweg en verrast door de sneeuw. Had het KNMI al gezegd, maar de KNVB dacht dat het misschien toch wel kon. En als wedstrijden wél worden afgelast valt het vaak wel mee met de weersomstandigheden. Met andere woorden: je kan het bijna nooit goed doen.
Jammer was dan ook dat sommige mensen het niet snappen waarom een wedstrijd wordt afgelast en waarom het KNMI code rood afgeeft. Dat doen ze heus niet zomaar. Die fabel dat we allemaal mietjes zijn geworden en dat vroeger wedstrijden gewoon doorgingen is ook niet waar, als de weersomstandigheden er écht om vroegen gingen wedstrijden toen ook niet door. Feit is wel dat de stadions toen kleiner waren, er veel minder geregel bij kwam kijken dan nu (kijk alleen al hoeveel mensen van ESPN er bij een wedstrijd moeten zijn) en dat de belangen (lees: geld) vroeger ook een stuk minder waren. Onze lat ligt tegenwoordig ook gewoon een stuk hoger. De stadions zijn nu gemiddeld een stuk groter, er zijn meer overdekte tribunes en qua voorzieningen is het allemaal een stuk aangenamer dan vroeger. Er is veldverwarming en de kwaliteit van het gras is over het algemeen een stuk beter. Spelen op zo’n knollenveld als vroeger bij De Graafschap is er gelukkig ook niet meer bij, al laten sommige grasmatten nog steeds te wensen over.
Maar goed. Tel bij al deze dingen op dat er tegenwoordig veel meer wegverkeer is dan vroeger, heel veel meer. En dat blijkt: voor 12.00 uur waren er al ruim 80 ongelukken gemeld - op een zondagochtend, ondanks het dringende advies om niet de weg op te gaan. Dus zijn we echt allemaal mietjes geworden? In mijn ogen niet, maar wel een stuk verstandiger. Want: voorkomen is nog altijd beter dan genezen.
[i]Wouter[/i]