Bij [i]ESPN [/i]werd nog even teruggekeken op de periode van Jean-Paul van Gastel als trainer bij Feyenoord. Er waren veel hoogtepunten voor de Bredanaar, maar toch vertrok hij met een heel naar gevoel bij de Rotterdammers. Van zijn zoontje moest hij horen dat hij was ontslagen.
Van Gastel: 'De manier waarop het met Feyenoord eindigde was pijnlijk, vooral de manier waarop. Ik werd wakker gemaakt door mijn zoon, die zei dat ik was ontslagen. Dat was ongelooflijk. Toen dacht ik eerst dat hij een slecht gevoel voor humor had. De fatsoensnormen zijn niet zo goed in het voetbal, maar dit was heel erg. Iemand heeft dit gelekt vanuit Feyenoord, vanuit eigen belang.
Het ontslag was niet eens onlogisch voor Van Gastel, Feyenoord deed het eenvoudigweg slecht onder trainer Jaap Stam. Na een nederlaag in de Arena tegen Ajax hield het avontuur bij de Stadionclub (voorlopig) op: 'Ik snapte dat men een andere weg in wilde slaan. Waarschijnlijk was ik het daar nog mee eens geweest ook. Dat was ook pijnlijk geweest, na alle jaren. Maar alsnog, hele goede vrienden. Het is gebeurd, ik wil ook niet meer zeiken en doorgaan. Ik hoefde sowieso geen hoofdtrainer te worden'.
Toch denkt Van Gastel dat het niet uitsluitend aan Stam en zijn assistenten te wijten was dat Feyenoord zo slecht presteerde. De omstandigheden waren erbarmelijk, zegt hij bij [i]Goedemorgen Eredivisie[/i]: 'Het probleem onder Stam was dat we heel moeilijk begonnen, met heel veel blessures en spelers die niet fit waren. We startten met veel wedstrijden, ook in de voorronde en groepsfase van de Europa League. Jeremiah St. Juste vertrok, evenals de directeuren, Renato Tapia moest weg. En toen moesten we nog gaan spelen in de Eredivisie.
'Er zijn fouten gemaakt, maar met alle goede bedoelingen', vervolgt Van Gastel. 'Het waren erg moeilijke omstandigheden, ook omdat er moest worden gespeeld met jeugdspelers die er nog niet klaar voor waren. Dat komt onder andere doordat Feyenoord niet in de Eerste Divisie is gaan spelen met de beloftenploeg. Eerst was daar geen geld voor, maar later is er bewust niet voor gekozen. Ondanks dat bijna iedereen ervan overtuigd was dat het beter was'.
Lees meer over