Feyenoord wil aan de hand van investeerders het gat naar de top twee in Nederland structureel gaan dichten. In het verleden behoedde de verkoop van aandelen aan de Vrienden van Feyenoord de club voor een faillissement. Nu moet datzelfde aandelenpakket een veelvoud opleveren om de jeugdopleiding, scouting en eerste selectie een impuls te geven. In de AD Voetbalpodcast wordt gediscussieerd of een dergelijke investering in Feyenoord geen weggegooid geld is.
Volgens Mikos Gouka is een investering in een voetbalclub altijd weggegooid geld. De clubwatcher haalt daarbij FC Utrecht als voorbeeld aan, waar Frans van Seumeren de club voor ettelijke miljoenen uit de middenmoot naar de subtop kreeg. Feyenoord wil per se niet haar ziel verkopen, daarom is slechts 49% van de aandelen te koop. Volgens Gouka zijn de voorgaande keer de onderhandelingen stukgelopen op de inspraak die de investeerders eisten. De journalist van het Algemeen Dagblad denkt dat met een investering van 60 miljoen Feyenoord niet direct kampioen wordt, maar wel structureel in de top 2/top 3 moet mee gaan draaien, wat nu nog niet altijd het geval is. "Het kan ook zijn dat de investeerders bijvoorbeeld zeggen bij Kökcü dat die bij een bepaald rendement verkocht moet worden en dat de investeerders daar in meedelen. Er lijken mij betere manieren om geld te verdienen dan investeren."
Volgens Sjoerd Mossou heeft Feyenoord wel één groot voordeel ten opzichte van clubs zoals Fortuna Sittard, die ook met een investeerder te maken hebben. "In potentie is dat natuurlijk wel een club die redelijk structureel Champions League zou kunnen gaan spelen in de toekomst." Feyenoord haalde Lazard binnen als tussenpersoon voor de onderhandelingen met investeerders. Volgens Gouka is dit niet zo'n spannende ontwikkeling als veel fans denken. "Feyenoord schuift de onderhandelingen een beetje van zich af en denkt dat Lazard dit voor ze kan regelen. En dat daar dan uiteindelijk een megabedrag uit rolt. Dat is het enige wat er gebeurt. Dat ze op de stoep staan dat horen we allemaal wel. Maar het is volgens mij nog steeds niet zo dat ze investeerders voor het uitkiezen hebben."
Lees meer over