FR-Fans.nl blikt in de rubriek FR-TALK iedere maand terug met een Feyenoordsupporter op de afgelopen maand, maar duiken we ook in het leven van deze Feyenoorder. In oktober hadden we een gesprek met Pim van der sluis. “Hebben mensen met hun ogen dichtgezeten toen ze Narsingh aantrokken voor een salaris van een miljoen per jaar?”
Van der Sluis (links op de foto) is freelance cameraman, maar bovenal groot Feyenoordfan. Via de opleiding media en entertainment management belandde hij met een stage al snel in de tv-wereld. In de afgelopen jaren werkte hij voor menig programma’s zoals Het Zesde Zintuig, Voetbal International en Lingo. Bij die laatste was hij zowel jaren geleden met Lucille Werner als nu met Jan Versteegh betrokken. Hij had altijd al een drive om bij nationale tv-programma’s te werken, maar rolde op een gegeven moment vanzelf de kant op van cameraman. Een programma dat hem zeker is bijgebleven in al die jaren is Het Rotterdam Project, dat in 2018 werd opgenomen met Beau van Erven Dorens. “Hij belde mij op, want hij zocht nog een cameraman”, begint Van der Sluis. “Wij kenden elkaar van Het Zesde Zintuig. Ik was ontzettend verheugd dat ik daaraan mocht meewerken. Want het speelt zich af in Rotterdam. Dat gebeurt in televisieland vrij weinig. En ook omdat het een echt mensgericht programma was. Niks was in scene gezet. Alles was echt.”
Mooiste Project
“Ondanks dat Beau een Ajacied en Amsterdammer is, was hij oprecht geïnteresseerd in Rotterdam. Hij was nieuwsgierig hoe de stad in elkaar zat en hoe het was.” Het Rotterdam Project had als doel om vijf daklozen weer terug de maatschappij in te helpen. Beau vormde, samen met Van der Sluis en nog enkele andere mensen, de redactie. Zij maakten dat programma en filmden vijf daklozen een aantal maanden op weg naar een beter bestaan. Een kandidaat is de Feyenoorder zeker bijgebleven. Dat was Patrick, die ook wel bekend staat als Caveman. “We zochten de daklozen eerst op. Toen wisten ze nog niet dat we hen die kans wilde bieden om met een startbedrag van tienduizend euro hen terug de maatschappij in wilde helpen. We troffen Patrick in de slechtste staat van z’n leven. Hij zat helemaal onder de drugs. Al zeventien jaar lang leefde hij op die manier op straat. In het begin denk je: jeetje, dit is heftig. We spraken eerst met hem, want je geeft iemand niet zomaar tienduizend euro. Maar het unieke was wel dat hij al z’n afspraken nakwam. Dat gebeurde niet vaak met de andere mensen die we voor het programma spraken.”
[quote]“Op zijn beurt zei hij: als jij nog een keer zegt wat ik moet doen dan kap ik ermee”
[/quote]
“Met het team hebben we onder andere Patrick een tijd gevolgd. Ze kregen niet alleen tienduizend euro, maar ook een boekje met telefoonnummers erin met mensen die ze konden bellen. Bijvoorbeeld een huisarts of een maatschappelijk werker. Maar het initiatief lag altijd bij de deelnemers zelf. Wij waren er voor de ondersteuning. En Patrick heeft z’n leven erg goed opgebouwd sinds de deelname aan het programma. Hij was geïnteresseerd in fotografie en ging daarmee aan de slag. Nu is hij dat als beroep en heeft verschillende opdrachten. Hij heeft een relatie met de eindredacteur van Het Rotterdam Project. Die twee bleken enorm te klikken. Ik zie ze tweewekelijks. We hebben heel goed contact. Patrick is net geopereerd en dan vraagt hij aan mij of ik hem even naar huis wil brengen, haar huis in Amsterdam. Dan ben je echt vrienden van elkaar. Dat is zo mooi om er aan over te houden!”
Van der Sluis heeft nog een mooie anekdote over een situatie in Het Rotterdam Project. “Aan het einde van de reeks afleveringen gingen we iedere deelnemer nog eens bij langs om afscheid te nemen. We waren bij Stephany, die in Rotterdam-Zuid woont. Die dag speelde Feyenoord ook tegen PSV. Ik wilde per se bij die wedstrijd zijn. Mij werd ook gevraagd om te filmen. Bij haar moesten we een bed in elkaar zetten. Dat wilde Beau met elkaar doen. Ik moest meehelpen. Beau en ik kregen een woordenwisseling. Ik zei tegen hem wat hij moest doen. Op zijn beurt zei hij: als jij nog een keer zegt wat ik moet doen dan kap ik ermee. We waren uiteindelijk om 14:15 uur klaar en een kwartier later begon die wedstrijd. Beau zei: Pim, ik breng je wel. Hij racete naar het stadion en zette me vlak voor het oude Varkenoord af. Ik sprong uit de auto, rende een ondertussen leeg stadionplein op richting m’n zitplek in het stadion. Twee minuten later scoorde we 1-0. Beau belde mij nog geen tien seconden daarna op. Jaah, jullie staan voor hè, riep hij. Gefeliciteerd! Dat was zo fantastisch.”
En de cameraman heeft nog een nieuwtje: “We zijn nu bezig met een rondje om te kijken hoe het met alle mensen is die we via The Amsterdam Project, Het Rotterdam Project en De Sleutel geholpen hebben. Dit komt waarschijnlijk in december op RTL 4.”
[i]Patrick, die ook wel bekend staat als Cavemen, is fotograaf en heeft door Het Rotterdam Project zijn leven weer kunnen oppakken, nadat hij jaren op straat zwierf[/i]
Kakkerlak in m’n huis!
In navolging van The Amsterdam Project, Het Rotterdam Project, volgde ook een klein programma over Patrick, genaamd Caveman op RTL 5. Daarna ging Beau door met De Sleutel, waarin daklozen direct onderdak kregen in plaats van tienduizend euro. Op het eerste programma na is Van der Sluis bij alle programma’s betrokken geweest. Nu is hij bezig met Het Dorp, dat ook door Beau gepresenteerd wordt. In dat programma worden bewoners gevolgd. De Feyenoorder laat even een stilte vallen. “Het speelt zich af in Amsterdam. Het is een soort volksbuurt in Amsterdam-Noord. Zoals je in Rotterdam bijvoorbeeld Crooswijk hebt. Het zijn mensen die een soort van weggejaagd zijn uit het centrum van die stad. Zo gaan die mensen om met elkaar. Maar allemaal Ajacieden. Één van de karakters die we volgen is Hannie, een man van in de zestig en een diehard Ajacied. Dus de eerste keer dat ik met Beau daar heen ging, kwamen we z’n woonkamer binnen. Er stond een gigantische tv en welk programma was erop te zien? Een of andere documentaire van Ajax. Beau zei: Oh Ajax. Dat zou ik de hele dag kunnen kijken. Ben je ook voor Ajax? Hannie knikte. Beau kijkt vervolgens de lens van de camera in, of te wel naar mij en zegt: de cameraman is gek van Feyenoord. Dus Hannie zei: Wat?! Heb ik een kakkerlak in m’n huis? Maar het is een ontzettend leuke man. We hebben de grootste lol met elkaar en hij heeft de grootste mond over Ajax en Feyenoord. De laatste keer draaide we op z’n werk en toen sloeg hij op z’n hart, terwijl hij naar mij keek: jij zit in mijn hart he Pim. Volgend jaar is Het Dorp te zien op RTL 4.”
Moeizaam spel
Naast dat Van der Sluis in z’n werk soms de leukste Feyenoordmomenten tegen komt, is hij bovenal ook een enorme fan van de Rotterdamse club. Hij volgt de ontwikkelingen van de club op de voet. De laatste maand kwam Feyenoord vooral moeizaam aan de overwinningen en speelde vooral gelijk. Hij weet wel hoe dat komt: “Als Feyenoord tegen een club komt te staan die de ruimte geeft, dan kunnen we daar makkelijk van profiteren. Maar we hebben nu kleine ploegen gehad zoals FC Twente, ADO Den Haag, Sparta en RKC Waalwijk. Die spelen compacter en laten het initiatief aan ons over. En dan wordt het ons heel lastig gemaakt. Dan denk ik: waarom kunnen we dat niet veranderen? Waar ik mij mateloos aan stoor is dat ik iedere warming-up die rondos zie. Helaas zie ik dat nooit terug in het veld. De handelingssnelheid en het tempo moet omhoog. En als je de bal hebt gespeeld, loop dan weer vrij in plaats van te kijken wat je ploeggenoot gaat doen.”
“Wat ik ook denk: spelers moeten vanuit hun positie gaan voetballen. Soms zie ik ze overal in het veld lopen en dan kun je elkaar niet goed bedienen. Zoals Berghuis. Die loopt ook wel eens helemaal achterin, maar goed verdedigen kan hij niet. Aan zijn rendement is niks mis. Maar als het niet loopt bij hem dan gaat hij met z’n hoofd hangen. Zijn vader en hij zaten wel eens naast elkaar bij een interview. Dan zegt z’n vader ook op dat moment: Steven, als je mijn mentaliteit had gehad dan kon je de Europese top bereiken. Nu kan dat niet. Je blijft te veel hangen in je eigen mentaliteit.”
[quote]“Ik vind dat Narsingh zeker de helft van zijn salaris aan de zorg mag geven”[/quote]
Zirkzee beter dan Götze
Deze maand maakte verdediger Uros Spajic en João Carlos Teixeira hun debuut voor Feyenoord. “Ik ben enorm verheugd met spelers zoals Teixeira. Die hebben we voor maar een paar ton gehaald. De eerste indrukken waren erg goed. Het is nu maar hopen dat hij weer fit wordt en dan blijft. Dan kunnen we er veel plezier van beleven, als je de eerste wedstrijden zag.” Teixeira was een van de spelers waar Advocaat zich ook hard voor maakte. De trainer bemoeide zich veel met het transferbeleid. “Dat vind ik ook heel logisch. Hij is eindverantwoordelijk. Het zou natuurlijk helemaal mooi geweest zijn als Joshua Zirkzee nog was gekomen. Zeker nu we een spits nodig hebben. En geloof mij: die oud-jeugdspeler van Feyenoord is beter dan Mario Götze nu is hoor. Zirkzee is jong en heeft bij Bayern ook al wat bewezen. Dus ik baalde wel dat hij niet kwam!”
Een speler waar Van der Sluis absoluut geen fan van is is Luciano Narsingh. Hij haalt dan ook hard uit naar de vleugelspits van Feyenoord, die af en toe invalt. “Hebben mensen met hun ogen dichtgezeten toen ze Narsingh aantrokken voor een salaris van een miljoen per jaar? Voor dat geld had je Zirkzee kunnen huren. Narsingh rent zes keer op het doel af, maar iedere keer gaat de bal er niet in. En alsnog staat hij elke keer te lachen. Dat zou ik ook doen als ik zoveel zou verdienen. Er zijn mensen die meer doen dan hij en een stuk minder geld binnen krijgen. Ik vind dat Narsingh zeker de helft van zijn salaris aan de zorg mag geven. Toornstra heeft daar wel oog voor. Als mensen vragen wat er zo belangrijk is aan voetbal, dan wijst hij naar z’n moeder. Want die werkt in de zorg en dat is veel belangrijker. Dat vind ik top. Als het aan mij lag hadden we Narsingh al laten gaan zodat we wel een spits hadden kunnen halen. Dan waren de resultaten wellicht net onze kant opgevallen. Hopelijk gebeurt dat snel.”
Tekst: Oscar van Bekkum
Foto’s: Pim van der Sluis
Lees meer over