De media waren gister vast in paniek. Althans, dat vind ik leuk om te denken. Ik zag ze al handenwrijvend klaar zitten om het weer eens flink over Feyenoord te hebben en die onverantwoordelijke Feyenoordsupporters. Cameraploegen onderweg naar Rotterdam om een eerste reactie van burgemeester Aboutaleb vast te leggen. Draaiboeken die al klaar lagen voor de (voetbal)talkshows op de late avond en maandag. Maar wat bleek? De fans die op de tribune zaten bij Feyenoord hebben zich voorbeeldig gedragen! Feyenoordfans en voorbeeldig, twee woorden die je niet gauw samen in de media voorbij hoort komen, maar deze keer wel. Ik ben trots op ons.
Ik onthoud me normaal gesproken van calimerogedrag, maar het is gewoon een feit dat het de afgelopen week vooral over Feyenoord ging. Eenvandaag, het NOS en RTL journaal, Hart van Nederland, Op1, Jinek, noem maar op - overal kwamen ‘we’ voorbij. Alsof het alleen in de Kuip weer gigantisch mis ging met die vreselijke Feyenoorders. Tuurlijk joh. Ik ken een paar Ajacieden (ja echt, vraag me niet waarom) en eentje appte me ook meteen dat hij het raar vond dat ‘die Kuip’ gewoon vol zat. Van waar ik zit op de tweede ring valt dat amper op, maar ik kan me voorstellen dat het er voor de tv-kijkers anders uitziet. Dat komt gewoon door de hoek van de camera en de rijen en stoeltjes die dicht op elkaar staan in de Kuip. Veel dichter dan in andere stadions. Als je nog nooit in de Kuip bent geweest is dat makkelijk roepen. Vak W zie je goed op tv en daar stonden ze inderdaad langs de boarding, maar dat was gisteren ook netjes opgelost.
In elk stadion werd er de afgelopen weken gezongen. Bij PSV stonden ze vorige week achter het doel te schreeuwen in de 94e minuut bij de 2-1, de anderhalve meter was daar ook ver te zoeken. In Enschede riep de stadionspeaker zelfs meerdere keren om dat de fans niet mochten zingen maar daar hadden de Tukkers lak aan. Fluitconcertje en weer verder zingen. Heb ik verder nergens voorbij zien komen. Feyenoord spreekt natuurlijk veel meer tot de verbeelding. Daarom lag de wedstrijd tegen ADO bij voorbaat al onder een vergrootglas, en dat merkte je. Muisstil was het, toen de tunnel open ging. Pas toen de selectie van Feyenoord een voor een naar buiten kwam werd er geklapt, niet gezongen.
‘Voetbal is emotie’, was de afgelopen weken vaak te horen. En dat bleek. Tegen FC Twente had Feyenoord het moeilijk. Als het dan tegen het einde van de wedstrijd 1-1 staat en je merkt dat het team een steuntje in de rug kan gebruiken omdat er nog iets in zit, probeer dan je mond maar eens te houden. Als je dan in de blessuretijd vier, vijf opgelegde kansen krijgt… Geloof me: geen één voetbalsupporter van welke club dan ook kan in zo’n geval zijn bek houden, om maar met de woorden van minister president Rutte te spreken. Tegen ADO werd er natuurlijk ook een paar keer geroepen en geschreeuwd, maar er waren in ieder geval geen spreekkoren en gezang. Er werd deze keer ook netjes gezeten op de parterrevakken, op kleine clubjes in vak X en Y na, zodat de tv-kijkers deze keer ook niet konden klagen over die ‘volle’ Kuip. Maar ja, het stond natuurlijk 4-2... Wie weet hoe het was gegaan als het nog 2-2 stond in de 90e minuut. Hadden we dan ook met onze mond dicht blijven klappen? Nogmaals: voetbal is emotie.
Ik was er bij tegen zowel Twente als ADO, en ik heb ook het geluk dat ik kaarten heb voor Feyenoord-Sparta op 18 oktober. Alhoewel, gaat dat wel door? Je weet niet hoe de situatie er over drie weken uitziet. Misschien moeten we met een mondkapje naar de Kuip, misschien gaan alle evenementen weer op de schop. Wie zal het zeggen? Vanavond om 19.00 uur is er weer een persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jong. Ik ben benieuwd wat we nu weer te horen krijgen. Één ding is zeker: ze kunnen het nu niet over ons hebben.
[i]Wouter[/i]