Feyenoord keerde vorige week vrijdag met een Europese uitoverwinning en een ticket voor de groepsfase van de Europa League terug uit Israël. Maar niet alleen de selectie boekte er succes. Op het nabij gelegen trainingscomplex van Hapoel Beer Sheva wisselde de club tijdens de Europese trip namelijk ideeën, kennis en ervaringen uit op het gebied van voetbal als middel om mensen in beweging te brengen.
Manager maatschappelijke zaken Ton Strooband en twee medewerkers uit team sport en gezondheid bezochten woensdag en donderdag Hapoel Beer Sheva’s jeugdacademie, waar zij kennismaakten met de jeugdtrainers die deels afkomstig zijn uit de Negev-regio, maar ook uit Spanje. De Israëlische club heeft namelijk een langdurige samenwerking met Atletico Madrid.
Ook de stafleden van Hapoels maatschappelijke tak schoven aan en introduceerden de achtergrond van hun club aan de Feyenoorders. Hapoel Beer Sheva kent binnen de opleiding veel jeugdspelers met een migratieachtergrond. Spelers spreken niet altijd dezelfde taal, waardoor de inzet van sport en specifieker voetbal nog belangrijker is om te verbinden. Dat beide clubs elkaar wisten te vinden als het gaat om die verbinding, werd al snel duidelijk.
Woensdag 28 augustus
Na de kennismaking op het trainingscomplex vertrok de groep woensdagochtend naar Beitenu Children’s Hostel, één van de vijf hostels in de stad waar Hapoel Beer Sheva mee samenwerkt. In de hostels worden kinderen en jongeren opgevangen met gedragsproblematiek door traumatische ervaringen in hun (vroege) jeugd. Tijdens het vaak langdurige verblijf werken de jongeren aan het herstellen van hun vertrouwen: in volwassenen, in een goede toekomst en vooral in zichzelf.
Hapoel Beer Sheva speelt een belangrijke rol door de jongeren bijzondere ervaringen bij de club te bieden, zoals spelersontmoetingen, maar nog veel belangrijker door de jongeren bij te brengen dat je succes kunt behalen door hard te werken en door te zetten. De Feyenoorders sloten hun bezoek af met een potje FIFA tegen de jongeren.
Terug op het trainingscomplex was het Feyenoords beurt om te vertellen over haar visie. Aan de coaches en medewerkers van Hapoel Beer Sheva werd het maatschappelijk beleid van Feyenoord toegelicht, dat rust op de pijlers Sport en Gezondheid, Werk en Onderwijs. Extra aandacht was er voor de eerste pijler. De maatschappelijk coaches vertelden uitgebreid over hoe Feyenoords kernwaarden (trots, betrokken en winnen) op pedagogische wijze terugkeren in hun sportieve projecten op scholen en in de Rotterdamse wijken. De volgende dag werd de methodologie meteen in praktijk gebracht.
Donderdag 29 augustus
Onder een fel brandende zon betraden donderdagochtend 35 kinderen van Hapoel Beer Sheva Onder 10 en andere kinderen uit de gemeenschap het trainingsveld. Maatschappelijk trainers Dennis Besems en Terence Arnaud gingen met de kinderen aan de slag met verschillende oefeningen en trainingsvormen, waarbij samenwerken, positieve feedback en communicatie – ondanks de taalbarrière – centraal stonden. Na de trainingssessie wisselden de trainers hun ideeën uit over de clinic.
Maatschappelijk trainer Arnaud was meer dan tevreden na afloop van de sessie. ‘Ons doel was om iets van de Feyenoord-methode over te brengen aan de coaches hier, om een andere kijk te geven op de aanpak en leren. Dat is, gezien de vele vragen naderhand en het enthousiasme van de coaches, volgens mij meer dan gelukt. Maar het allerbelangrijkste: de blije gezichten van de kinderen te zien. Ze hebben, ondanks de hitte hard hun best gedaan tijdens de oefeningen en vooral heel veel plezier gehad. Dat blijft toch het leukste om te zien tijdens een uitwisseling als deze.’
Lees meer over