Een journalist schrijvend over de zomer van Feyenoord komt synoniemen voor het woord hectiek tekort.
Samengevat: Van Geel vertrok, Stam kwam, De Jong vertrekt, Tapia wil niet vertrekken, Berghuis weet het niet, Fer komt misschien, Elia kwam niet, Kelly wel, Narsinginh en Marsman ook, het stadion is voorlopig de Kuip en de Postcode Loterij licht de boel nog altijd op. En o ja, het voetbal in de voorbereiding was dramatisch.
Als een goed begin het halve werk is, eindigt Feyenoord komend seizoen hooguit op de negende plek.
U bent weer bijna bij. Bijna. Want het meest opmerkelijke nieuws hoorde we zaterdag: Feyenoord zoekt externe investeerders om aansluiting te vinden met Ajax en PSV. Die geldbron zou nu gevonden zijn in de Verenigde Staten. Het land van dromen, ambitie en waar Robert Eenhoorn jaren woonde.
De beleidsbepaler van AZ moet bij Feyenoord de opvolger worden van Jan de Jong. Toon van Bodegom, voorzitter van de raad van commissarissen, ziet in Eenhoorn de ideale man om leiding te nemen over de invulling van de selectie, die hij met Amerikaanse dollars van kwaliteitsimpuls kan voorzien. Feyenoord is bereid een fors pakket aandelen te verkopen, maar houdt de meerderheid zelf.
Van Bodegom neemt een risico door met de Amerikanen naar bed te gaan. Manchester United raakte een groot deel van het zeggenschap over haar eigen club kwijt en raakte in verval. Maar wie niet waagt, wie niet wint. Zolang Feyenoord voorlopig geen nieuw stadion bouwt moet het geld om structureel partij te bieden aan Amsterdam en Eindhoven op een andere manier worden geworven. Met de Amerikanen zijn de Rotterdammers in ieder geval verzekerd van extra miljoenen.
De verkoop van aandelen zorgt tevens voor een nieuwe structuur binnen de top en daarmee voor nieuwe dynamiek in de club. Richard Nixon zei ooit: [i]The American dream does not come to those who fall asleep[/i]. Na jaren van pappen en nathouden onder Martin van Geel en Jan de Jong, toont Feyenoord met Van Bodegom eindelijk weer echte Rotterdamse ballen.
Peter
Lees meer over