Vanaf dit kalenderjaar blikt FR-Fans.nl in de rubriek FR-TALK iedere maand terug met een Feyenoordsupporter op de afgelopen maand. In de maand juni blik ik uitgebreid terug op de talkshow Gelül met peter Tetteroo.
Tetteroo (65) is mede-oprichter van de Talkshow Gelül. Afgelopen seizoen was de talkshow acht keer te zien in theater Walhalla en vijf keer op Varkenoord. Met de laatste vijf voorstellingen werd er deze maand officieel afscheid genomen van het jeugdcomplex van Feyenoord. Doel van de talkshow was vooral om het Feyenoordgevoel met elkaar te bespreken en samen te delen. "Eind 2018 ontstond bij mij het idee om het magazine Hand in Hand naar het theater te brengen”, zegt Tetteroo." Collega’s vanuit supportersvereniging De Feijenoorder reageerden daar enthousiast op. Ellen Mannens, redacteur van het magazine Hand in Hand, had wat contacten bij het theater en wij zijn samen gaan praten met Rachel van Olm van Walhalla en Stefan van Hees van het Rotterdams Wijktheater. Rachel en Stefan stelden voor om er een maandelijkse talkshow van maken. Een prima idee en zo is het dan ook uitgevoerd.
Het Gelülteam bestond in het begin uit Rachel van Olm, Stefan van Hees als regisseurs met Ellen Mannens, en ik als redacteuren. Elke maand vergaderden we over hoe de volgende talkshow eruit kwam te zien. Welke thema we centraal stelden, welke muziek er gedraaid ging worden, welke gasten er zouden komen, welke optredens er kwamen. Daarna werden de taken verdeeld om dat te kunnen bewerkstelligen. Dat werd best veel. Daarom is snel Marion van Dragt van het theater erbij gekomen die als productieleider ervoor zorgde dat alle spullen bij elkaar kwamen voor de volgende show. Later sloten Paul Groenendijk en Hans Fortuin nog bij de redactie aan."
Elke show kende een eigen thema als rode draad van de voorstelling, zoals muziek, kunst, familie ect. Daarbij was er steeds een hoofdgast met wat losse gasten eromheen. Verder hadden we een aantal vaste columnisten zoals schrijver Jan Oudenaarden, Spoken Word artiest Christopher Blok, Gerda Lems en later Paul Groenendijk als inleider. Emile Roemer, burgemeester van Heerlen en Feyenoordfan, presenteerde elke show in Walhalla en voor de vijf afsluitende afleveringen op Varkenoord kwam Sander de Kramer erbij als copresentator.”
Met de fiets naar Noord-Ierland
De voormalig redacteur van Gelül licht een anekdote uit van een van de gasten die hem is bijgebleven. “Dat is het verhaal van Brenda de Vries. Feyenoord moest een keer een toernooitje spelen in Noord-Ierland. Dat was nog in de tijd van Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt. Zij heeft toen op jonge leeftijd de afstand van Rotterdam naar Noord-Ierland met de fiets afgelegd. Met de boot vertrok ze eerst naar Engeland. Op haar route had ze verschillende mensen om de weg gevraagd totdat ze steeds dichterbij de plaats Dublin kwam. Ze moest in Belfast zijn, want daar speelde onze club toen. Maar voordat ze de boot naar Noord-Ierland nam, trok ze met allerlei voetbalfans op in Liverpool. Ze vierde feest en toen ze overstak met de boot om verder te gaan richting Belfast, werd ze op de kade uitgezwaaid door allerlei voetbalsupporters. Uiteindelijk kwam ze op de plaats van bestemming waar Feyenoord speelde. Ze had best een dure fiets bij zich. Die kon je niet zomaar ergens neerzetten. Dan maar op de tribune, was het antwoord van de spelers. Dus zat ze met fiets en al op de tribune haar club toe te juichen.
Ze had een goede band met de spelers. In die tijd was ze ook regelmatig aan het feest vieren met hen, want ook de selectie kon goed doorhalen. Brenda heeft een tatoeage van Pipi Langkous op haar rug die De Kuip omhoog tilt, maar die was toen nog niet af. Ze had niet voldoende geld om dat af te maken. Toen hebben de spelers van Feyenoord geld bij elkaar gelegd om dat te kunnen doen. Sterker nog: enkele spelers waren er nog bij aanwezig toen die tatoeage werd afgemaakt. Het was zo’n geweldig verhaal. Iedereen hing aan haar lippen. Brenda kon het erg leuk vertellen.”
Familiegevoel
“Elke voorstelling was uitverkocht. Zelfs voor een avond nadat Feyenoord dat weekend een wedstrijd had verloren. Feyenoordsupporter Jim Holterhues zei tegen mij dat hij eigenlijk geen zin had om erheen te gaan vanwege het resultaat dat weekend, maar dat zijn humeur helemaal was opgeknapt na het zien van de talkshow. En die reacties kregen we wel meer. Het was een show waarbij er geen analyses aan bod kwamen, maar waar op een leuke en positieve manier over Feyenoord werd gesproken. Dat bracht echt een familiegevoel met zich mee.”
Afscheid van Varkenoord
Deze maand sloot Gelül de reeks talkshows af met nog vijf laatste voorstellingen op Varkenoord. Daarmee werd niet alleen een punt gezet achter de voorstellingen, maar ook afscheid genomen van het oude sportcomplex waar supporters, spelers en clubmensen samen kwamen en groot werden. “De aankleding was voor deze laatste voorstellingen gedaan door de regisseurs van Walhalla met entertainment, zang en dans. DJ-Bootsy Paul, die later instroomde dit jaar tijdens de avonden, zorgde voor de sfeermuziek. Dan ben je ervan verzekerd dat het publiek mee gaat zingen met alle Feyenoordliedjes. Bijgestaan door livemuziek van De Zusjes Van Wanrooy en de buschauffeurs van de RET met "Mijn Feynoord". En natuurlijk hadden we een aantal mooie gasten die helemaal passen bij Varkenoord, ondermeer Peggy Calicher, van algemene zaken van Varkenoord die hier al haar leven lang rondloopt, Mo van de kantine en Brian Pinas. coach van de onder 13, en niet te vergeten oud-speler van de club. Daartussendoor kwamen de vaste columnisten aan bod. Op Christopher Blok na, want die is aan het eind van dit jaar vanwege ziekte helaas afgehaakt.”
Peggy had een paar mooie anekdotes van bekende Feyenoorders die voor hun school ooit stage liepen bij Feyenoord. Zo vertelde ze dat Jordy Clasie voor z’n vmbo een tijdje met haar mee liep en daarmee een studie kon gaan doen. Maar dat wilde hij niet, want de middenvelder van Southampton was er heel erg van overtuigd dat hij profvoetballer werd. Dat was de reden waarom hij weigerde om door te studeren. Daar gooide hij alles op. En zie waar de 27-jarige voetballer terecht is gekomen. “Het zijn geweldige avonden geweest. Het is mooi afgesloten met elke avond veel publiek op Varkenoord. Het klopte gewoon. Echt wat past bij Feyenoord.”
Doen wat Koeman deed
“Over Varkenoord en de jeugdspelers gesproken. Ik hoop echt dat de Rotterdammers aankomend seizoen wat meer jeugd gaat inpassen. Blijkbaar hebben ze gezien dat wat er eerder gedaan is, niet heeft gewerkt. Maar je zag in de jaren dat Ronald Koeman hier hoofdtrainer was dat spelers als De Vrij, Martins Indi, Karsdorp en Clasie heel erg goed zijn geworden. En nu Stanley Brard weer terug is als jeugdhoofd zal de club misschien hetzelfde gaan proberen als toen.”
Invloed van buitenaf
Eerder deze maand werden contracten van Jørgensen en Toornstra verlengd. Daarmee houdt de club twee belangrijke spelers nog langer in Rotterdam-Zuid. Ondanks dat en een nieuwe trainer die de selectie nu onder zijn hoede heeft, weet Tetteroo niet wat hij kan verwachten van het seizoen. “Het is afwachten hoe Jaap Stam het gaat doen met deze selectie. Ik hoop dat spelers als Toornstra en Jørgensen weer hun oude niveau, van het kampioensjaar, kunnen evenaren. Dan wordt er vervolgens een keeper binnengehaald. Marsman, die transfervrij overgekomen is van FC Utrecht. In een appgroep gingen er gelijk berichten rond: groot nieuws! We hebben een nieuwe keeper gekocht. En we hadden er pas drie. Kunnen we hem nog omscholen tot spits?
Maar goed, even zonder grapjes. Toornstra, Jørgensen en Marsman komen allemaal van zaakwaarnemer Rob Jansen. Hij is tevens ook de zaakwaarnemer van Dirk Kuyt. Het lijkt er steeds meer op dat er invloed komt van buitenaf. Buiten de directie Troost en De Jong om bedoel ik. Eigenlijk kan dat niet. Feyenoord zou toch zelf goede scouts in huis moeten hebben om een goede selectie bij elkaar te halen. Maar Dirk Kuyt zit er ook aan te komen als trainer en als de mentaliteit van Dirk weer in de Kuip gaat rondwaaien moet het goed komen.
Oscar van Bekkum
Lees meer over