De tuchtcommissie heeft Feyenoord opgelegd dat Vak S leeg moet blijven bij de wedstrijd Feyenoord – sc Heerenveen op donderdagavond 4 april. Aan seizoenkaarthouders op dit vak mag de club ook geen alternatieve kaarten aanbieden, omdat de insteek van de sanctie is dat supporters van Vak S die avond in het geheel niet in het stadion kunnen zijn. Bovendien krijgt Feyenoord een geldboete van 15.000 euro opgelegd.
De tuchtcommissie neemt met deze zware sancties één-op-één het voorstel over van de aanklager betaald voetbal, die deze straf al wilde opleggen naar aanleiding van het vele vuurwerk dat op het betreffende vak werd afgestoken rond de wedstrijd Feyenoord - PSV op 2 december vorig jaar.
Feyenoord liet na het sanctievoorstel van de aanklager betaald voetbal de zaak voorkomen bij de tuchtcommissie. Ontkend werd daar niet dat, ondanks controles op het meenemen van vuurwerk en vele oproepen in het verleden dit vooral niet te doen, er mensen in het betreffende vak zaten die fakkels en ander vuurwerk ontstaken. Feyenoord gaf echter aan het sanctievoorstel buitenproportioneel te vinden en noemde het principieel onjuist om alle supporters op een bepaald vak te straffen omdat een klein deel zich niet aan de regels houdt.
Net als de aanklager oordeelde de tuchtcommissie helaas anders. Daarbij werd meegenomen dat Feyenoord al veel vaker is bestraft met andere maatregelen zoals geldboetes en voorwaardelijke sancties.
Waar de inhoud van de straf dus exact blijft zoals eerder door de aanklager voorgesteld, betreft het nu wel een andere wedstrijd. In eerste instantie zou het gaan om Feyenoord – Willem II, maar volgens de uitspraak van de tuchtcommissie moet de sanctie nu worden uitgevoerd ‘de eerstvolgende wedstrijd vier weken na 4 maart’, wat neerkomt op Feyenoord – sc Heerenveen op 4 april.
Seizoenkaarthouders van Vak S worden, zoals dit ook is opgenomen in de KNVB-standaardvoorwaarden en in de Feyenoord Seizoenkaartvoorwaarden niet gecompenseerd voor het niet kunnen bijwonen van de wedstrijd. Ook al omdat helaas in dit soort situaties niet te controleren valt wie de goedwillenden en wie de veroorzakers zijn.
Feyenoord stelt, bij monde van stadiondirecteur Jan van Merwijk, die namens club en stadion onder andere supporterszaken in zijn portefeuille heeft dat de club, ‘moedeloos’ wordt van de kleine groep aanwezigen die vuurwerk, fakkels en rookpotten blijft afsteken en daarmee de club en nu dus ook de supporters direct om hen heen zwaar dupeert. ‘Als club en stadion doen we er van alles aan om vuurwerk te weren. Er wordt gefouilleerd, we zetten honden in en denken nu toch weer na over het plaatsen en structureel richten van nog meer camera’s op bepaalde vakken en overige extra maatregelen om de pakkans van daders te vergroten. Maar we willen ook gastvrij blijven voor die 99 procent die hier wel gewoon naartoe komt voor een mooie en leuke voetbalmiddag of -avond.’
‘We waarschuwen ook voortdurend voor de risico’s die er aan kleven voor de daders zelf en ook voor overige mensen op het vak. Helaas lijkt het er vooralsnog op dat het deze groep vooral te doen is om het te verpesten voor de club en de rest van het publiek, in plaats van het daadwerkelijk positief steunen van het team. Want tonen dat je 100 procent achter het team staat en dat je de spelers vleugels wilt geven, dat kan op heel andere en veel betere manieren.’