De realisatie van het nieuwe stadion van Feyenoord lijkt steeds meer vorm te krijgen. Marcel van der Kraan van De Telegraaf was in De Kuip bij de presentatie van het ontwerp van architect David Gianotten. Aan ambitie was hierbij geen gebrek want de architect van OMA stelde dat: “de havenstad voor de tweede keer in de historie een stadion krijgt dat uniek en iconisch is in Europa.”
Waarom het nieuwe stadion zo iconisch licht Gianotten dan ook graag toe: “Wij gaan bouwen met zeer grote elementen. Met beton én staal creëren we iets robuust en dat past bij het robuuste Rotterdamse bouwen. Verder is de perfecte ’bowl’ (kuip) die we binnen voor het eerste hebben gecreëerd uniek. Zo heeft niemand nog een stadion gebouwd.” Met deze insteek lijkt aan veler wensen te zijn voldaan om elementen te behouden die het oude stadion tot ‘one of a kind’ maakte.
Het grootste verschil is volgens Gianotten naast de derde ring die op het stadion komt, de unieke zichtlijn in het stadion. Deze wordt volgens OMA minimaal 90 cm iets waar geen enkel stadion ter wereld aan kan tippen. “Als je dat als stadion voor elkaar hebt, creëer je niet alleen voor je supporters de beste omstandigheden maar maak je bij de UEFA en FIFA ook meer kan op grote wedstrijden als een Champions League-finale.”
De sfeer zal in het nieuwe stadion van groot belang zijn, weet ook Gianotten. De architect denkt dit als volgt te kunnen ondervangen: “Er komt geen gracht in het stadion. De tribunes van de eerste twee ’tiers’ komen nóg dichter op het veld te staan dan nu. En nergens komen op die eerste twee tiers een onderbreking door toegangspoorten of hoeken, waar grote transporten binnenkomen zoals in andere stadions. Het ziet er daarom uit als één grote muur van toeschouwers”
Één van de laatste punten die nog gerealiseerd moet worden aan het ontwerp is de dakconstructie, waarvan sommigen eerder op de dag al zeiden deze teveel op die van de ArenA leek. Feyenoord wil hierbij kunnen garanderen dat 100% van de toeschouwers droog kan zitten, terwijl dat in de huidige Kuip slechts 60% is. De bouwer zal vervolgens in april bekend gemaakt worden. Volgens bouw-tijdschrift Cobouw zijn er nog slechts drie gegadigden uit binnen-en buitenland.
Lees meer over