Feyenoord en Rotterdam lopen het risico dat de Europese Unie een streep zet door de financiële steun van de gemeente aan de voetbalclub voor de bouw van een nieuw stadion. Dat zegt hoogleraar Europees recht Flora Goudappel in gesprek met het [i]Algemeen Dagblad[/i].
In de 'businesscase 2.0', die donderdag werd gepresenteerd, staat dat Feyenoord na de opening van Feyenoord City in 2023 een gegarandeerde vergoeding van 25 miljoen euro ontvangt van de gemeente Rotterdam, dat aandeelhouder van het stadion wordt, maar pas dividend krijgt uitgekeerd op een pakket van 40 miljoen euro.
"Het financieringsmodel dat nu op tafel ligt, is geheel gericht op het weer internationaal tot bloei brengen van Feyenoord", zegt Goudappel tegenover het [i]AD[/i]. "Een lovenswaardig doel, maar dat betekent wél dat gemeenschapsgeld wordt gebruikt om uiteindelijk spelers te financieren. En je ziet dat dit soort constructies in Brussel telkens weer wordt afgestraft. Hier loopt het op stuk."
Volgens Goudappel is het belangrijk dat Feyenoord en de gemeente Rotterdam duidelijke afspraken maken. "Het verschil met het vorige plan is dat Feyenoord nu gegarandeerd zijn geld krijgt, en de stad maar moet afwachten of er wat overblijft. Zeker als het een jaartje slecht gaat."
Wethouder Bas Kurvers van het VVD laat in een reactie aan het [i]AD [/i]weten dat 'Europa zijn zegen geeft, mits wordt voldaan aan de 'position paper''. Oftewel: het de eisen die de stad stelt aan het aandelenpakket van 40 miljoen euro.