De geroemde jeugdopleiding van Feyenoord is in verval geraakt. Ervaren trainers die de hoofd opleidingen niet zien zitten, een jeugdinternational die op de vuist gaat met medespelers. Feyenoord wil terug naar de top, maar dat is nog niet makkelijk.
Tijdens het WK in Brazilië waren er 11 spelers met een Feyenoordachtergrond. Het was voor nieuw bakken algemeen directeur Jan de Jong dan ook al snel duidelijk dat de jeugdopleiding van Feyenoord belangrijk is. “Feyenoord leidt al jarenlang goede talenten op'', zei De Jong met de borst vooruit zo citeert het Algemeen Dagblad. “De jeugdopleiding is het kroonjuweel van Feyenoord. Wij willen bij Feyenoord dat vijftig procent van de eerste selectie bestaat uit zelfopgeleide spelers. Omdat we geloven in de kwaliteit van de opleiding en omdat we er afhankelijk van zijn vanwege onze budgetten.''
Feyenoord presteerde tussen 2010 en 2014 het bijna onmogelijke door vijf keer op rij de Rinus Michels award te winnen voor beste opleiding. Daarna kwam de klad er in. Het AD: “De club liet (te) vaak jeugdspelers vertrekken, die later uitgroeiden tot internationals (Vincent Janssen, Anwar El Ghazi, Marten de Roon, Pablo Rosario), zag jeugdinternationals verkassen naar rivaal Ajax (Noa Lang en de tweeling Jurriën en Quinten Timber) of zag de potentie niet van spelers die onder de rook van de Kuip opgroeiden (Denzel Dumfries, bij amateurclub Barendrecht en later Sparta).”
Intern wordt er al langer een machtsstrijd gevoerd over de hoofd opleidingen. Richard Grootscholten werd geroemd om zijn organiserende vermogen, maar op voetbaltechnisch gebied bleef hij achter. Grootscholten kwam 2,5 jaar geleden binnen en was toen al jarenlang bevriend met Eric Gudde. “Grootscholten stond volgens vele criticasters te weinig op het veld en sprak te weinig inhoudelijk over voetbal, was dwingend over zaken waar hij volgens hen best de teugels kon laten vieren. Grootscholten merkte op zijn beurt dat veel jeugdtrainers niet vooruit wilden, hun neus ophaalden voor innovatieve trainingsmethoden en nauwelijks bij te sturen waren, zeker niet door hem”, aldus het Algemeen Dagblad.
In april van dit jaar besloot Van Geel het contract met Grootscholten te verlengen. Ondanks de kritiek was Van Geel tevreden over het functioneren. Van Geel werd beschimpt na het ontslag van Grootscholten. Van Geel zou lankmoedig zijn en Varkenoord zou bepaald niet zijn favoriete werkterrein zijn.
In april besloot Van Geel, ondanks alle interne kritiek op Grootscholten, het contract van de hoofd opleidingen met twee jaar te verlengen. Een deel van de jeugdtrainers gaf bij Sjaak Troost, voormalig speler van Feyenoord en nu lid van de raad van commissarissen, aan dat Grootscholten niet de juiste man op de juiste plek was. Er ging een brandmail naar de directie waarin het vertrouwen in Grootscholten werd opgezegd. Van Geel en De Jong moesten Grootscholten ruim een half jaar na de met champagne gevierde contractverlenging ontslaan.
De overstap van jeugdspelers naar het eerste elftal werd steeds moeilijker, zeker omdat Feyenoord niet deelneemt aan de voetbalpiramide. Spelers moeten in een ‘kermiscompetitie’ worden klaargestoomd voor het grote werd, terwijl aartsrivalen Ajax en PSV hun spelers meer weerstand geven door ze te laten spelen in de eerste divisie. Giovanni van Bronckhorst hoopt al langere tijd dat Feyenoord toch deel gaat nemen aan de voetbalpiramide, nu hoopt hij ook dat Grootscholten snel vervangen wordt. Stanley Brard wil graag terugkeren, net als Ricardo Moniz die FC Dordrecht recent heeft afgezegd.
“Het is nooit goed voor een club als er tussentijds een werknemer verdwijnt'', vindt Van Bronckhorst. “Het is voor Feyenoord nu zaak om zo snel mogelijk een vervanger te vinden. De opleiding is een enorm belangrijk onderdeel voor de club. In mijn selectie heb ik veertien door Feyenoord zelfopgeleide spelers. Negen van die spelers zijn jonger dan 21 jaar. Tegen Heracles eindigden we de wedstrijd met acht spelers op het veld die Feyenoord zelf heeft opgeleid. Dat laat zien hoe belangrijk we de opleiding vinden.''