Feyenoord speelde tegen Ajax met vijf zelf opgeleide spelers in de basis. Twee daarvan, Jordy Clasie en Robin van Persie, zijn na buitenlandse avonturen teruggekeerd in Rotterdam. De andere drie zouden de waarde moeten vertegenwoordigen van Feyenoord. Deze spelers waren echter nooit de toptalenten in de opleiding. De echte toptalenten spelen al in het buitenland.
Voetbal International analyseert de wedstrijd Ajax – Feyenoord en komt tot de pijnlijke conclusie dat ze in Amsterdam, en Eindhoven, wel de toptalenten kunnen vasthouden terwijl ze in Rotterdam allemaal vertrekken. “Het pijnlijke is dat Feyenoord nog steeds goede spelers opleidt, maar dat ze vertrekken voordat ze in De Kuip te zien zijn geweest, zoals Joshua Zirkzee (Bayern München), Melayro Bogarde (Hoffenheim) en Tahith Chong (Manchester United). Dat gebeurt bij Ajax en PSV ook, maar toch steeds minder, omdat talenten daar wél kansen krijgen op speeltijd.”
Het lijkt dat het niet toetreden tot de voetbalpiramide de grootste oorzaak is, dat besef lijkt bij steeds meer mensen binnen Feyenoord te komen. “Door die beslissing verdween voor veel talenten meteen al het perspectief. Feyenoord gooide het op budgettaire afwegingen, maar zelfs FC Utrecht en AZ vonden die piramide zó belangrijk, dat ze wél bereid waren erin te investeren. Ook PSV en Ajax deden mee. Jong AZ werd vervolgens kampioen in de Tweede Divisie, Jong Ajax in de Eerste Divisie. Nog elke week spelen de talenten er serieuze wedstrijden onder weerstand. Feyenoord op zijn beurt doet mee in een wilde competitie met andere clubs die niet deelnemen aan de piramide en participeert in het toernooi om de Premier League International Cup, met beloftenteams van verschillende Europese clubs. Die wedstrijden worden eens in de zoveel tijd gespeeld in Engeland. Drie weken voor de Kerst staat er weer zo’n duel op het programma, maar geen speler die ernaar uitkijkt.”
Feyenoord heeft als de verbouwing van Varkenoord afgerond is, een fantastisch trainingscomplex voor de jeugd. “Het is een goede en belangrijke stap, alleen: wat is het waard als het perspectief ontbreekt? Te veel talenten zien door een gebrek aan speeltijd geen toekomst meer bij Feyenoord en overwegen een vertrek. Zij die wél blijven, moeten maar geduld hebben. Zo kan het zijn dat een talent van Ajax, zoals Jurgen Ekkelenkamp, twee keer per week kan spelen (met Ajax Onder-19 en de beloftes in de Keuken Kampioen Divisie), terwijl de talenten Dylan Vente, Orkun Kokcü en Wouter Burger veel te weinig aan voetballen toekomen, al helemaal niet onder weerstand. Het nut van de piramide was zondag te zien Amsterdam en een avond ervoor trouwens ook in Groningen. Daar begon Pablo Rosario, tegenwoordig ook international, weer in de basis bij PSV. Eerder kwam hij namens de beloften van de kampioen 43 duels uit in de Eerste Divisie. Doelpuntenmaker Donyell Malen speelde 22 keer in het shirt van Jong PSV.”