Het project Feyenoord City zou op een aantal punten te optimistisch zijn. Dat is de conclusie van Brink Management/Advies, een Rotterdams bedrijf gespecialiseerd in dergelijke projecten, dat de plannen vanuit een kritisch oogpunt bekeek.
Zo valt te lezen in het [i]Algemeen Dagblad[/i].
Verschillende berekeningen
De bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion voor 365 miljoen euro krijgt er het zwaarst van langs. Brink Management/Advies zet vraagtekens bij de verwachte horecaomzet die 110 procent moet stijgen ten opzichte van de huidige Kuip, bij de begrote omzetstijging door verhuur van businessunits en - seats en ook het aantal rondleidingen van 350.000 per jaar achten de specialisten niet haalbaar.
Over het laatste punt zegt Brink Management/Advies tegenover het AD: 'De attractie vormt een substantiële bijdrage aan de businesscase, terwijl bij ons geen verdere onderbouwing bekend is.' Een halvering van het aantal verwachte bezoekers zou dan ook beter op zijn plaats zijn, stellen de deskundigen.
Te weinig budget
Ook reserveert Feyenoord in de plannen te weinig geld voor het onderhoudsbudget. Brink Management/Advies rekent op 2 miljoen euro per jaar meer voor deze kostenpost dan de Rotterdamse voetbalclub. 'Daarmee bestaat het risico dat er vroegtijdig geld naar Feyenoord vloeit, terwijl er mogelijk later onvoldoende middelen zijn om het onderhoud te kunnen bekostigen.'
Voorspelling
Door de in de ogen van het bedrijf foute berekeningen kan er een tegenvaller van 6,2 miljoen euro per jaar ontstaan. Hier worden aandeelhouders mogelijk de dupe van. De grootste mogelijke investeerder in het project is de gemeente Rotterdam, dat is gevraagd 40 miljoen in aandelen te kopen in het stadion en 60 miljoen euro uit te trekken voor de bouwgrond.
De gemeenteraad besluit in april over deelname aan de financiering van het nieuwe stadion. Medio 2018 neemt Feyenoord City een definitief besluit.