OMA luistert naar supporters: 'Deels overhangende doorlopende ringen, een geweldige akoestiek en goede zichtlijnen'
Er worden grote stappen gemaakt om Feyenoord City verder op poten te zetten. De Rotterdamse politiek krijgt binnen zeven dagen inzicht in het Masterplan van Office for Metropolitan Architecture (OMA). Dit masterplan bevat meer dan alleen een nieuw stadion voor Feyenoord, het omvat een gebiedsontwerp voor het meest achtergebleven deel van Rotterdam.
Bij supporters van Feyenoord leeft heel erg het gevoel dat het nieuwe stadion moet aanvoelen als het bestaande stadion De Kuip. OMA heeft hier goed naar geluisterd en wil het nieuwe 63.000 plaatsen tellende stadion dezelfde sfeer en stijl geven als De Kuip. “Het wordt bijna letterlijk wéér een Kuip op poten”. De belangrijkste kenmerken van De Kuip moeten terugkomen in het nieuwe stadion, meldt De Telegraaf. Dit wordt gecreëerd door deels overhangende doorlopende ringen, een geweldige akoestiek, goede zichtlijnen in een schuinte naar de wens van Feyenoord-fans en de businessunits zoveel mogelijk uit het zicht onttrokken.
‘ Waar in het huidige stadion de bijna vlakke en los geplaatste parterretribunes staan, wordt in het ver boven het straatoppervlak gebouwde plateau al een complete eerste ring met tribunes gebouwd waar meer dan 20.000 fans terecht kunnen. Daar bovenop wordt dan de nieuwe Kuip geplaatst, die licht over de onderste tribunering hangt. Zo ontstaat een eenheid van tribunes die weer voor één grote zee van supporters in de rondte zorgen. Maar dankzij die ingenieuze ring naar beneden zal de twaalfde man plotseling 30 procent groter zijn in aantal en geluid.’
Ook zal het nieuwe stadion op een soort van poten komen te staan. De poten worden gevormd door een staalconstructie wat doet denken aan het huidige onderkomen. De architecten hebben na wat lijkt goed geluisterd naar wat de achterban wil. Daarnaast bevat het stadionconcept onderdelen die wereldwijd nog nooit vertoond zijn in een voetbalstadion. Door ‘de strip’ die straks dwars door het stadion loopt, waarover bezoekers de hele week kunnen wandelen en vanaf het plateau zo het stadion in kunnen kijken.
'Voor de stad Rotterdam is dit de grootste kans in meer dan een kwart eeuw om een megaproject qua woningbouw te realiseren en tegelijkertijd de stad aan een iconisch voetbalstadion te helpen. Zo’n kans komt niet vaak voor.'