Afgelopen week maakte The Sunday Times bekend dat er stelselmatig doping gebruikt wordt in het topvoetbal in Engeland. Volgens Britse arts Mark Bonar wordt er op grote schaal doping gebruikt in het Engelse voetbal. De keiharde bewijzen zijn er nog niet, maar Herman Ram van de Nederlandse Doping Autoriteiten spreekt over incidenten, omdat volgens hem aangetoond wordt dat het individuele problemen zijn.
“Na zo'n incident hebben veel mensen vaak het gevoel dat er van alles aan de hand is, maar ik denk dat niet. Die incidenten tonen juist aan dat het vooral individuele problemen zijn. Er zullen ongetwijfeld groepen spelers of zelfs clubs doping ondersteunen of toestaan, maar ik durf te zeggen dat er geen dopingcultuur in het voetbal heerst'', aldus Ram in het Algemeen Dagblad.
Toch is het wel vreemd. Diverse sporters in andere sporten worden soms wel wekelijks gecontroleerd, in het voetbal worden ruim 200 controles verdeeld over de eredivisie, de Jupiler League en zelfs een deel van het amateurvoetbal.’Ter illustratie: bij Feyenoord werden dit seizoen twee spelers gecontroleerd. Eén na een wedstrijd, de ander buiten competitie. ‘
Ram snapt dat er raar tegenaan gekeken wordt. Wordt de pakkans niet te klein door het geringe aantal controles? Ik begrijp de vraag. Maar wij zouden wel gek zijn om in het voetbal meer te controleren en deze controles dan weg te halen bij wielrennen, atletiek of schaatsen'', legt Ram uit, omdat ze het moeten verdelen.
Bij Feyenoord, PSV en Ajax zijn ze erg streng op inname van producten als medicijnen en voedingssupplementen. Er wordt streng gecontroleerd op wat spelers tot zich nemen. Voedingssupplementen die door de club worden aangeboden hebben allemaal het predicaat goedgekeurd. “Maar het kan ook gebeuren dat een speler bepaalde medicijnen krijgt aanbevolen, omdat zijn vrouw bijvoorbeeld niet zwanger raakt. Wij hebben onze spelers sterk aangeraden om die medicijnen eerst mee naar de club te nemen om deze te laten checken,'' zegt een woordvoerder van Feyenoord.