Feyenoord wint moeizaam van SC Cambuur

Feyenoord heeft met pijn en moeite gewonnen van SC Cambuur. In de eigen Kuip was de formatie van trainer Giovanni van Bronckhorst met 3-1 te sterk voor de Friezen. Jens Toornstra zette Feyenoord op voorsprong, waarna Martijn Barto gelijk maakte. Uiteindelijk bezorgden Dirk Kuyt en Eljero Elia hun ploeg drie punten. Met dezelfde elf spelers als in de gewonnen halve finale van de KNVB-beker tegen AZ was het erg pover wat Feyenoord liet zien in de eerste helft. Ten opzichte van het duel met de Alkmaarders leek het alsof de thuisploeg minder energie in de wedstrijd legde. Pas in de zeventiende minuut creëerde Feyenoord een kans. Een mooie aanval met een combinatie tussen Karim El Ahmadi en Dirk Kuyt eindigde met een voorzet, maar Michiel Kramer kwam een teenlengte tekort om de bal achter Cambuur-keeper Leonard Nienhuis te krijgen. Toornstra trefzeker Aan de andere kant had ook Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer weinig te doen. Wel moest hij na 25 minuten opletten bij een vrije trap van Jack Byrne, want daaruit kopte voormalig FC Dordrecht-verdediger Marvin Peersman naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Ruim tien minuten later was het wel raak voor Feyenoord. Een voorzet van Rick Karsdorp werd gecontroleerd door in buitenspelpositie staande Kramer, die het overzicht behield en Jens Toornstra in stelling gebracht om te scoren: 1-0. Op slag van rust kreeg Kramer zelf een grote kans, maar uit een hoekschop van Tonny Vilhena kopte hij net over het doel van Nienhuis. De keeper van de Friezen moest even later zelf handelend optreden, toen hij een laag afstandschot van Eljero Elia keerde. Vroeg in de tweede helft probeerde Elia het opnieuw met een schot in de korte hoek, maar hij stuitte wederom op Nienhuis. Twintig minuten na rust was Toornstra dichtbij. Zijn inzet belandde via de vingertoppen van de sluitpost op de lat. Terechte gelijkmaker Halverwege de tweede helft begon Cambuur bloed te ruiken. De bezoekers uit Leeuwarden zette de jacht in naar de gelijkmaker en na vele hoekschoppen was het wachten op de 1-1. Deze viel uiteindelijk in de zeventigste minuut, nadat Kevin van Veen uit een corner van Byrne op de lat kopte en Martijn Barto uit Spijkenisse alert was om in de rebound wel te scoren. Feyenoord stelde vervolgens snel orde op zaken, want nog geen tien minuten later kopte aanvoerder Dirk Kuyt vallend binnen na een redding van Nienhuis op een hard schot van Toornstra. Uiteindelijk zorgde Elia voor de beslissing. Hij profiteerde na een voorzet van invaller Bilal Basacikoglu van onoplettendheid in de Friese defensie en bepaalde zo de eindstand in het voordeel van Feyenoord, dat op deze manier voor de derde keer in één week tijd wint. Scoreverloop 1-0 36' Toornstra 1-1 70' Barto 2-1 79' Kuyt 3-1 85' Elia Opstelling Feyenoord Vermeer; Karsdorp, Van Beek, Botteghin, Kongolo; El Ahmadi (89' Van der Heijden), Kuyt, Vilhena; Toornstra, Kramer (68' Basacikoglu) en Elia.