Feyenoord bereikt finale KNVB beker na winst op AZ

Feyenoord heeft zich geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. De Rotterdammers waren donderdag in de halve finale met 3-1 te sterk voor AZ. Michiel Kramer maakte twaalf minuten voor tijd de bevrijdende 2-1 voor de thuisploeg. Dirk Kuyt besliste daarna het duel vanaf elf meter. Feyenoord speelt op 24 april de finale in De Kuip tegen FC Utrecht. De thuisploeg begon fel en legde 'opvallend' veel energie in de wedstrijd. Onder andere spits Michiel Kramer was met de in de basis spelende Jens Toornstra één van de spelers die veel druk zette op de Alkmaarse defensie. Na tien minuten resulteerde het spel van Feyenoord in een gigantische kans voor Dirk Kuyt. De aanvoerder speelde min of meer weer op 'tien' en ontving de bal op een presenteerblaadje van Eljero Elia, maar hij kwam verkeerd uit in zijn passen en werkte de bal met rechts hoog over het doel van AZ-keeper Sergio Rochet. Feyenoord zette door en werd na bijna een kwartier spelen beloond. Een hoekschop van Tonny Vilhena werd uitstekend verlengd door Kramer en vervolgens ongelukkig door Markus Henriksen in zijn eigen doel gewerkt: 1-0. Ook na de voorsprong bleven de Rotterdammers doorgaan. Amper drie minuten later was Elia dichtbij. Na een prima voorzet van Toornstra nam de buitenspeler de bal in éen keer uit de lucht, maar zijn poging werd geblokkeerd door Derrick Luckassen, die overigens in de eerste minuut al geel kreeg na een grove charge op Kuyt. De bezoekers wisten niets in de melk te brokkelen in het uitverkochte stadion. AZ mocht zelfs van geluk spreken dat het niet met een 2-0 achterstand de rust in ging, want tien minuten voor het einde van de eerste helft miste Karim El Ahmadi oog in oog met Rochet een levensgrote kans. Hij schoot recht op de sluitpost uit Uruguay en zag bovendien twee medespelers over het hoofd. AZ neemt regie over AZ begon aan de tweede helft op dezelfde manier als Feyenoord aan het eerste bedrijf en dat resulteerde direct in de gelijkmaker van de Noord-Hollanders. Al na twintig seconden maakte Henriksen zijn eigen treffer goed door na onder andere verkeerd inschatten van Toornstra en Sven van Beek binnen te schieten nadat Ridgeciano Haps op Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer stuitte. Na de gelijkmaker was Feyenoord helemaal van slag en nam de ploeg van coach John van den Brom het initiatief over. Desondanks bleven de Rotterdammers op de been. Namens de gasten was Dabney dos Santos een aantal keren dichtbij, maar onder andere de paal zat een nieuwe Alkmaarse goal in de weg. Volledig tegen de verhouding in was het vervolgens Feyenoord dat wel de leiding nam. Op aangeven van Toornstra schoot Kramer via Rochet met links binnen: 2-1. Uiteindelijk was het Kuyt die Feyenoord definitief in veilige haven bracht. Na een klungelige overtreding van voormalig Feyenoord-verdediger Ron Vlaar op Terence Kongolo legde scheidsrechter Danny Makkelie de bal op de stip, waarna Kuyt de toegekende strafschop overtuigend in de linkerbovenhoek knalde. Scoreverloop 1-0 15' Henriksen (e.d.) 1-1 46' Henriksen 2-1 78' Kramer 3-1 85' Kuyt (p) Opstelling Feyenoord Vermeer; Karsdorp, Van Beek, Botteghin, Kongolo; El Ahmadi, Toornstra (82' Basacikoglu), Vilhena; Elia, Kramer en Kuyt.