Gisteren werd een ludieke protestmars tegen het bestuur van Feyenoord vroegtijdig gestopt door de ME. Ondanks dat alles van te voren afgesproken leek, greep de ME toch in. Al snel kwamen de verhalen naar buiten dat het optreden buitenproportioneel was.
"De optocht was op weg naar het Maasgebouw en dat hebben we gestopt", zegt korpschef Frank Pauw tegenover de NOS. "We hebben duidelijk geleerd van 2011. Dat gaat niet weer gebeuren."
NOS verslaggever Robert Bas zag alles voor zijn ogen gebeuren. Vooral het voorval dat mensen die onderweg waren naar hun vak en toch ingesloten en opgepakt werden, was raar om te zien. "Het is waarschijnlijk voor de politie moeilijk om te zien wie er meeloopt in de demonstratie en wie daar toevallig was", zegt Bas. "Maar ik heb ook oudere mensen en kinderen gezien die werden ingesloten door de ME."
Bas voelde ook nooit een grimmige sfeer. Volgens de verslaggever was het duidelijk een ludieke actie. "Het was heel duidelijk bedoeld als een ludieke actie", zegt Bas. "Ze hadden verhuisdozen meegenomen om te benadrukken dat het bestuur maar beter kon verhuizen."
"De beelden van 2011 kennen we nog wel", zegt Bas. "Agenten die hun wapen trekken, een metalen staaf door de ruit. Dat wilde de politie heel duidelijk voorkomen. Of het deze keer zou zijn gebeurd, zullen we nooit weten, want eigenlijk liepen de supporters in een soort hinderlaag van de politie." Bas concludeert dan ook dat het van tevoren bedacht was dat de groep ingesloten zou worden. "Die wist van tevoren hoe de supporters zouden lopen. Ze hadden van tevoren bedacht dat ze die smalle doorgang konden gebruiken om de groep in te sluiten. Daardoor zijn ze nooit bij het Maasgebouw terechtgekomen."
Pas toen de groep ingesloten werd en de politie erachter kwam dat de groep groter was dan verwacht, werd het onrustiger. "De groep was veel groter dan de politie van tevoren had verwacht, dus de politie kon niet de hele groep insluiten", zegt Bas. "Toen ontstonden er wat schermutselingen. Er werden paarden ingezet en er werd geslagen. Er werd ook gegooid naar de politie. Om nou te zeggen dat het grote rellen waren, nee dat niet. Maar er zijn wel wat confrontaties geweest."
"Je merkt aan de reactie van de supporters dat er totaal onbegrip is voor de actie van de politie", zegt Bas. "Die wilde gewoon voorkomen dat de betogers bij het Maasgebouw konden komen. Dat is ook te begrijpen, maar dit zal de verhouding tussen supporters en politie zeker verstoren." Een van de ingesloten supporters was onderweg naar zijn vak om 16:00 uur. "Ik wil gewoon lekker een wedstrijd zien. De politie stuurt me daarna alle kanten op. Die weten ook niets, die doen ook maar hun werk. Op een gegeven moment gingen ze bussen inzetten en werden we met bussen afgevoerd."
"Ik heb ook een paar charges gezien waarvan ik dacht: mag dat allemaal wel? Ik liep dus gewoon naar m'n vak. Ik had met de demonstratie verder niets te maken." Korpschef Pauw en burgemeester Aboutaleb waren er snel bij om het optreden van de ME goed te keuren. “Er was geen demonstratie bij mij aangemeld, dus dan bereid je je maximaal voor", zei Aboutaleb. "Wat we wilden voorkomen was een herhaling van 2011."
"Er is een recht op demonstreren, dat kan allemaal, maar we hebben wel een grens getrokken", zegt Pauw. "We wilden niet meer bij het Maasgebouw uitkomen, zoals in 2011."