Feyenoord verliest ook van sc Heerenveen

Feyenoord heeft donderdag de vierde opeenvolgende nederlaag geleden. In de eigen Kuip ging de formatie van coach Giovanni van Bronckhorst met 2-1 onderuit tegen sc Heerenveen. Een wereldgoal van Anass Achahbar zorgde voor het enige doelpunt van Feyenoord. Henk Veerman en Joey van den Berg scoorden namens de bezoekers. Het begin van Feyenoord was sterk in eigen huis. De ploeg zette veel druk naar voren en oogde bovendien fris en aanvallend. Na bijna vijf minuten leidde dat tot de eerste kans van de wedstrijd, toen Michiel Kramer op aangeven van Dirk Kuyt een gevaarlijke kopbal produceerde, maar voormalig Feyenoord-doelman Erwin Mulder bracht knap redding. Uit de hoekschop die volgde werd ook een kopkans van Kuyt voor de lijn weggehaald. Even later was Jan-Arie van der Heijden nog het dichtst bij de openingstreffer. De centrale verdediger die speelt voor de geschorste Sven van Beek kopte na een perfect afgemeten voorzet van Marko Vejinovic van dichtbij over het doel van Heerenveen, dat na bijna een kwartier spelen bijna zelf op voorsprong kwam. Uit het niets dook Morten Thorsby op voor Kenneth Vermeer, maar de keeper van Feyenoord wist de inzet te pareren. Ondanks de levensgrote kans van de Friezen behield Feyenoord het overwicht en bleef het op jacht naar het eerste doelpunt van de avond. Een fraaie aanval waarbij Rick Karsdorp en Eljero Elia een belangrijke rol in speelden eindigde bij Karim El Ahmadi, die uiteindelijk met buitenkant voet naast schoot. Ook een nieuwe kopbal van Kramer leverde evenals een vrije trap van Vejinovic wederom geen doelpunt op. Beide keren stond Mulder in de weg. Nadat diezelfde Kramer na ruim een half uur spelen moest worden vervangen door Anass Achahbar, was het Heerenveen dat in de 39e minuut uit het niets scoorde. Henk Veerman werd in stelling gebracht door Sam Larsson en wipte over Vermeer heen: 0-1. Ook pal na rust waren de bezoekers gevaarlijk. Vermeer liet de bal los waarna Thorsby voor een leeg doel de lat raakte. De rollen waren in de tweede helft volledig omgedraaid. Waar de thuisploeg in het eerste bedrijf veel grote kansen om zeep hielp, deed Heerenveen dat na de thee. Doordat het vizier niet op scherp stond bij opnieuw Thorsby en ook Luciano Slagveer en Caner Cavlan bleef Feyenoord in leven. Onder andere goed keeperswerk van Vermeer en handelend optreden van Miquel Nelom zorgden daarvoor. Toch kwam Feyenoord tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Achahbar nam de bal aan op zijn borst en wist met een fantastische omhaal via de onderkant van de lat te scoren: 1-1. De wereldgoal van de kleine spits bleek echter niet voldoende. Nog geen kwartier later was het Joey van den Berg die via de handen van Vermeer de eindstand bepaalde. In de absolute slotfase waren Tonny Vilhena en Achahbar nog dichtbij een tweede gelijkmaker, maar respectievelijk de lat en Mulder voorkwamen dat. Scoreverloop 0-1 39' Veerman 1-1 71' Achahbar 1-2 84' Van den Berg Opstelling Feyenoord Vermeer; Karsdorp, Kongolo, Van der Heijden, Nelom; El Ahmadi, Vejinovic (71' Basacikoglu), Vilhena; Kuyt, Kramer (32' Achahbar) en Elia.