Ontluisterend Feyenoord verliest kansloos van AZ

Feyenoord heeft de uitwedstrijd bij AZ kansloos met 4-2 verloren. De zwak spelende ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kwam in Alkmaar nog wel op voorsprong, maar Vincent Janssen (voormalig jeugdspeler van Feyenoord) deed de gasten heel veel pijn. Na de zeperd tegen PSV van vorige week is dit de tweede competitienederlaag van Feyenoord in 2016. De eerste kans in Alkmaar was voor de thuisploeg. Feyenoord kwam goed weg toen Markus Henriksen de bal na een voorzet van Joris van Overeem op het natte veld naast gleed. Na dik tien minuten waren de Rotterdammers wel trefzeker. Een schot van Karim El Ahmadi - in de basis teruggekeerd na een schorsing - werd moeizaam gered door keeper Sergio Rochet, waarna Michiel Kramer de bal in de rebound met hulp van AZ-verdediger Ridgeciano Haps in het doel werkte: 0-1. Feyenoord bleef in de minuten daarna simpel overeind, maar hielp AZ zelf terug in de wedstrijd. Henriksen maakte op fraaie wijze gelijk, maar kreeg ook wel alle tijd om aan te leggen na een voorzet van Haps: 1-1. Kort daarna werd het zelfs 2-1 na geschutter aan Rotterdamse zijde. Alireza Jahanbakhsh profiteerde en vond de geheel vrijstaande Janssen. Blessure Vermeer Na een klein half uur spelen raakte Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer na een botsing met Jahanbakhsh geblesseerd aan zijn linkerknie, reservekeeper Justin Bijlow liep direct warm, maar de eerste doelman werd toch weer opgelapt. Vermeer was er verantwoordelijk voor dat de achterstand minimaal bleef. Hij was Janssen de baas en in blessuretijd van de eerste helft kreeg ook Dabney dos Santos de bal niet langs Vermeer. Feyenoord kreeg even daarvoor ook een grote kans. Simon Gustafson en Michiel Kramer waren dichtbij de gelijkmaker, maar AZ werkte de bal op miraculeuze wijze weg. Na rust was het eerste wapenfeit van de Rotterdammers, een schot van Vilhena recht op Rochet, maar daarna verdubbelde AZ de marge. Vincent Janssen krulde de bal op fraaie wijze in de linkerhoek (3-1). Kort daarna werd het drama nog groter voor de bezoekers. Sven van Beek ging weer in de fout, gaf de bal zomaar aan Dos Santos, die wederom Janssen in stelling bracht (4-1). Even daarvoor raakte Van Overeem nog de Rotterdamse paal. Goal Vilhena Ook na de vierde goal kreeg AZ kansen om Feyenoord nog meer pijn te doen. Janssen kopte over en miste even later een bijna niet te missen kans voor open doel, maar hij kreeg de bal toch naast. Vermeer voorkwam een treffer van Jahanbakhsh. Vanuit het niets kwam Feyenoord achttien minuten voor tijd terug tot 4-2. Vilhena pegelde de bal van grote afstand op schitterende wijze via de lat in de linkerkruising. De Rotterdammers geloofden weer even in een resultaat, maar grote kansen op de aansluitingstreffer bleven uit. Dirk Kuyt schoot nog ruim voorlangs. Feyenoord blijft steken op 36 punten uit 19 wedstrijden. De formatie van Van Bronckhorst blijft derde, op grote afstand van PSV en koploper Ajax. Heracles, dat vierde staat, heeft nog maar drie punten minder dan de Rotterdammers. Scoreverloop: 12' Michiel Kramer 0-1, 23' Markus Henriksen 1-1, 26' Vincent Janssen 2-1, 53' Vincent Janssen 3-1, 55' Vincent Janssen 4-1, 72' Tonny Vilhena 4-2 Opstelling Feyenoord: Vermeer; Karsdorp, Van Beek (61. Van der Heijden), Kongolo, Nelom, El Ahmadi, Vilhena, Gustafson (55. Toornstra), Kuijt, Kramer, Elia.