Dirk Kuijt denkt dat er in Nederland nog veel te verbeteren valt voor spelers. Volgens de aanvaller worden spelers in Nederland te veel in de watten gelegd. Alles wordt geregeld, waardoor spelers geen mentale weerbaarheid opbouwen. Kuijt heeft het zelf mee gemaakt nadat hij vertrok naar Liverpool. Ook merkt hij dat kritiek voor sommige spelers heel moeilijk is om te verkroppen.
Kuijt ziet bijvoorbeeld bij jongens die afgelopen zomer aan de selectie werden toegevoegd, dat ze niet gewend zijn om kritiek te krijgen na een nederlaag. “Niet alle jongens zijn dat gewend. Wat denk je dat het met je doet als je met de grond gelijk wordt maakt en het wordt gebracht alsof je er helemaal niets meer van kunt?” Kuijt probeert die ploeggenoten te helpen met zijn levenservaring. In de voetbalwereld heb je nu eenmaal af en toe een schild nodig of juist een knuppel om van je af te slaan. “Wij gingen met het gezin de wijde wereld in en daar moet je het vaak zelf doen. In Nederland belde ik mijn moeder als mijn kind ziek was en ik zelf onderweg was met de club. Maar in het buitenland heb je niet altijd familie of vrienden om je heen. Als je puur op jezelf bent aangewezen, word je rijper als mens”, dat zegt Kuijt in Metronieuws.
In Nederland zijn spelers niets meer gewend. Alles wordt voorgekauwd. “Als ik zie wat er allemaal voor ze wordt geregeld, denk ik wel eens: misschien is het beter om ze zelf dingen te laten ondernemen. Zelf meer verantwoordelijkheid te nemen. Daar word je mentaal sterker van. Als mens en dus ook als voetballer.” Kuijt merkte het direct toen hij bij Liverpool terecht kwam. “In mijn eerste seizoen speelde ik als tweede spits en werd ik topscorer. Ik ging met een heerlijk gevoel op vakantie, maar toen ik terugkwam, was ene Fernando Torres gehaald voor 25 miljoen pond. Het jaar erna werden er wéér twee nieuwe jongens voor mijn positie gehaald. Dan moet je gewoon zorgen dat je de beste bent, het recht van de sterkste. Overleven. Dat heeft mij enorm gevormd. In Nederland hebben spelers het vaak heel moeilijk als ze met een tegenslag te kampen hebben, omdat ze bijvoorbeeld tijdens de jeugdopleiding nooit uit hun comfortzone zijn getrokken. En in het buitenland is er nog veel meer weerstand. Kijk maar naar Clasie en Depay. Wat zij meemaken is doodnormaal. Uiteindelijk komen de sterksten wel weer bovendrijven.”